Het belang van pauze volgens wetenschappers

Soms zit ik vast aan mijn beeldscherm. Ik heb honger, maar ik eet niet. Honger gaat vanzelf weer weg, eerst dit afmaken. 

Tot ik op gegeven moment merk dat ik zo lang heb doorgewerkt dat ik eigenlijk alleen nog maar naar mijn beeldscherm aan het staren ben. Taken die ik ’s ochtends met gemak doe, zoals het ontwerpen van een homepage in 2 uurtjes, krijg ik na 10 uur werken niet meer voor elkaar. 

Het gevoel hebben dat je keihard hebt gewerkt kan voldoening geven. Maar 10 uur achter elkaar doordraaien en bijna niet meer na kunnen denken wil nog niet zeggen dat ik efficiënt gewerkt heb. 

Als we uiteindelijk meer werk gedaan willen krijgen doen we er verstandig aan om te pauzeren. 

Omdat ik benieuwd ben hoe je effectief pauze houdt, en jij geen reden hebt om mij zomaar te geloven, heb ik wetenschappelijk bewijs verzameld. 

 

Het belang van pauze nemen

Een pauze hoeft niet per se 10 minuten te duren. Een pauze kan ook een vakantie zijn. Volgens het onderzoek ‘Embracing work breaks: recovering from work stress‘ is wat je in je pauze doet van belang voor je gezondheid en op je prestaties. 

 

Activiteiten en ervaringen
Effect op gezondheid en prestaties
Relaxen. Bijv. wandelen of een boek lezen.
• Positieve stemming en krachtiger
• Minder uitgeput
Groei. Iets nieuws leren.
• Positieve stemming
• Minder vermoeid
Afstand nemen van je werk, zowel psychisch als fysiek
• Positieve stemming en levenstevredenheid
• Minder snel burnout krijgen
• Hoogste niveau van presteren op taken en pro-actief zijn
Sociale activiteiten
• Positieve stemming en beter welzijn
• Meer betrokken
Werken (tijdens je pauze)
• Minder welzijn
• Minder goed slapen
• Verslechterde stemming
Negatief reflecteren op je werk (tijdens je pauze)
• Meer gezondheidsklachten
• Meer uitputting
Positief reflecteren op je werk
• Minder burnout
• Meer proactief gedrag, creativiteit, helpen
en wil om te leren.

Een versimpelde conclusie die we kunnen trekken o.b.v. bovenstaande tabel is dat je als je niet werkt, je in ieder geval niet negatief met je werk bezig moet zijn. 

 

Zelf kiezen wat voor en wanneer je pauze hebt

Vaker wordt beweerd dat persoonlijke voorkeur voor type pauze belangrijker is (bij bronnen 12,13 en 14 )  – en als je ook zelf kunt bepalen wanneer je je pauzes houdt werken ze beter. 

‘Results showed that taking breaks at moments chosen at one’s own discretion led to solving more insight problems and reaching fewer impasses than at moments that were chosen by others.’  

 

 

Ga de natuur in 

Een meta-analyse van 25 studies (31) vond significante vermindering van negatieve gevoelens en stijging van een positieve stemming. Daarnaast lijkt er een positieve associatie te zijn tussen de tijd doorgebracht in de natuur en de noodzakelijkheid om te herstellen van werk. (32)

Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt de harstlag en spierspanningen binnen een aantal minuten (33). Dus ga naar buiten en kijk naar een boom. Of knuffel ‘m en kijk wat het effect daarvan is. Als je 20 minuten in de natuur bent is je bloeddruk lager en je stemming beter (34, 35,36). Zelfs met stadsparken werkt het. 

Gelukkig hebben wij Nederlanders het belang van natuur wel begrepen. Van veel startups hoor ik dat ze Amsterdam kiezen omdat we hier zo’n goede leefkwaliteit hebben en er zo veel groen is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Londen. 

 

Pauzes leiden tot doorbraken 

Een eureka moment voelt alsof je overdonderd wordt met een geniaal inzicht. Dit soort momenten ontstaan vaak als je gedachten niet bezig zijn met het probleem. Om tot veel nieuwe ideeën te komen werkt het het best om een totaal ongerelateerde taak te gaan doen. De gedachte is dat je gedachten vaak vastlopen op een probleem. Continu hetzelfde proberen is fixatie en daar schiet je niets mee op, aldus uit een Harvard Business Review artikel. 

Ideeën om tot betere ideeën te komen 

  • Makkelijke taken uitvoeren die je bewaard hebt om later te doen 
  • Braintrainer app op je mobiel 
  • Lees even totaal wat anders. Bij voorkeur niet digitaal. Boek / tijdschrift dus. 
  • E-mails beantwoorden 
  • Kantoor opruimen 

 

 

Bonus: Less is More

In de film ‘Where to invade next’ van Michael Moore laat hij zien hoe het educatiesysteem van Finland het beste ter wereld is geworden. Kinderen maken geen huiswerk en gaan slechts 20 uur naar school. En in Zweden zijn ze begonnen met een 6 urige werkdag – iets dat Toyota in 2002 al geïmplementeerd heeft en daar volgens hunzelf blijere werknemers en meer winst aan overhoudt. 

De audio in deze video is er pas na 15 seconden. 

 

Het effect van pauzes op jouw werk 

Hopelijk had je zelf al bedacht dat je beter niet achter je computer kunt gaan eten en je je werkplek juist moet verlaten. Ik hoop dat je iets hebt opgestoken van het artikel. 

 

Joris Landkroon
Door Joris  Landkroon
Jouw werk zo makkelijk mogelijk maken is mijn doel.
Door
Joris  Landkroon
Oprichter van Cliendo
Joris Landkroon
Doe mee met 426 ontvangers en ontvang
de beste e-mail only artikelen
Inschrijven
Geen salesmails, geen spam.
Uitschrijven met één druk op de knop.
Uw aanvraag wordt verstuurd..
Bedankt voor je inschrijving
Er is een bevestiging gestuurd naar:
Daar is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens