Je bent super gefocust uren lang heel productief aan het werk. Alles gaat lekker. Je hebt geen besef van tijd en voelt je onoverwinnelijk. Alsof je net je energie kick krijgt van het sporten. Dan heb je dus een hele goede flow.
Maar wat is flow? Flow wordt ook wel omschreven als ‘Being Fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement, and enjoyment in the process of the activity.’
Het concept ‘Flow’ is bedacht door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Bekijk de TED video (18:51) of lees snel de uitleg en tips om sneller in een flow te komen.
Je moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen voordat je in de flow kunt komen. Je hebt uitdaging en vaardigheden nodig. De taak die je moet doen mag ook niet te moeilijk voor je zijn.
Lees ‘m zo:
Als we als voorbeeld een website designer nemen. Als die aan zijn eerste website begint, zonder al te veel basisvaardigheden – spreken we over veel uitdaging, weinig vaardigheden. Ofwel ‘angst’. Na enkele projecten hebben we het over medium uitdaging en medium vaardigheden. Als hij zich ontwikkelt blijft het een uitdaging om elke keer met iets beters en creatiefs te komen – terwijl hij ook veel beter is gaan ontwerpen. Dan zit hij vaak in de flow.
Zoals met de website designer: als je net begint met het leren van een vaardigheid kun je niet flowen. Daar heb je vaardigheden en uitdaging voor nodig. Vaardigheden ontwikkel je, uitdaging kun je vaak zelf creëren. Mijn tennisleraar vroeger beweerde dat hij uren achtereen ballen alleen maar op de lijn probeerde slaan omdat ‘ie zo goed was dat hij anders geen uitdaging meer had. Hij overdreef wel vaker.
Anyhow; jezelf ontwikkelen richting flow ziet er precies zo uit als in deze zeer nauwkeurige grafiek.
Voldoe je eenmaal aan de randvoorwaarden van flow, dan kun je jezelf een handje helpen om er in te komen door één ding tegelijk te doen. Dus niet 3. Één.
Hopelijk heb je nu een antwoord op ‘wat is flow?’. Succes met het inzetten ervan!
Flow is een belangrijk onderdeel van positieve psychologie.